Reisadviezen per 15 mei aangepast, hoe zit dat met je reisverzekering?

Zojuist is tijdens de persconferentie door demissionair minister Hugo de Jonge aangekondigd dat per 15 mei het reisadvies van een aantal landen wijzigt van oranje naar geel en groen. Dit is goed nieuws voor doorgewinterde vakantiegangers, maar er zijn nog een paar zaken om rekening mee te houden.

Wanneer je afreist naar een gebied met geel reisadvies

  • Een land met reisadvies kleurcode geel betekent dat je op moet letten. Er zijn coronabesmettingen geconstateerd en er zijn daardoor veiligheids- of gezondheidsrisico’s. De situatie in een land kan snel veranderen. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt en het reisadvies van de overheid gaat op oranje, dan verwacht je verzekeraar dat je het gebied zo snel mogelijk verlaat. Neem contact op met je reisorganisatie of alarmcentrale voor hulp. Als je geen actie onderneemt, dan loop je kans dat je niet meer gedekt bent middels je reisverzekering. Neem daarom altijd contact op met je reisverzekeraar als je van mening bent dat je het gebied niet op een veilige manier kunt verlaten.
  • Als je naar een gebied gaat met een geel reisadvies, dan biedt je reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor je normaal ook verzekerd bent.
  • Als je besmet raakt met het virus in het buitenland met een geel reisadvies, neem dan zo snel mogelijk contact op met je alarmcentrale. Die kan je verder helpen.

Afreizen naar een gebied met oranje of rood reisadvies

  • Als je naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan is er doorgaans geen dekking als het om coronagerelateerde schades gaat.
  • Wanneer je nog niet vertrokken bent en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken verandert van geel naar oranje ben je doorgaans niet verzekerd voor coronagerelateerde schades, als je er toch voor kiest om op reis te gaan. Hierbij is het woord ‘onvoorzien’ van belang. Wanneer je afreist naar een bestemming die als reisadvies oranje heeft, dan zijn de risico’s die je neemt niet meer onvoorzien. Doorgaans geldt er dan geen dekking voor coronagerelateerde schades. Het verschilt per reisverzekeraar of overige risico’s gedekt zijn. Bekijk hiervoor de veel gestelde vragen op de website van je verzekeraar. Doorgaans annuleren reisorganisaties of luchtvaartmaatschappijen de reis en bieden daar een alternatief voor.
  • Je moet langer in een gebied met negatief reisadvies blijven door overmacht. In dit geval blijft je reisverzekering dekking bieden tot het eerst mogelijke moment dat je naar huis kunt terugkeren. Verzekeraars die dit niet standaard in de voorwaarden hebben geregeld, bieden deze dekking aan uit coulance. De dekking vervalt als je langer blijft dan de eerstvolgende terugkeermogelijkheid.
  • Neem bij twijfel altijd vooraf contact op met je reisverzekeraar of je adviseur.

Annuleringsverzekering

  • Je bent positief getest en kunt hierdoor op korte termijn niet op reis. Neem contact op met je reisverzekeraar. Als je een annuleringsverzekering hebt, ben je hier doorgaans voor verzekerd.
  • Er zijn bij ons geen aanbieders bekend die op dit moment annuleringsverzekeringen voor consumenten aanbieden die dekking bieden als je wilt annuleren ten gevolge van corona.

Staat je vraag er niet tussen, lees dan onze uitgebreide FAQ. Check voor reisadviezen van de overheid Wijsopreis.nl.