Reisverzekering en coronavirus: hoe zit het?

Het coronavirus is officieel uitgeroepen tot internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Dat maakte directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie gisteren bekend. Inmiddels is het reisadvies voor China veranderd naar oranje. Hoe zit dat met je verzekering?

Annulering

Laten we beginnen met de annuleringsverzekering. Deze richt zich meestal alleen op risico’s in Nederland. Bijvoorbeeld als je ziek wordt of als één van je ouders overlijdt. Wat er in het land van bestemming gebeurt, is vaak geen geldige reden om te annuleren. Wel zijn er zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht dekking bieden.

Medische kosten

Reizigers die nu in China zijn, kunnen een beroep doen op hun reisverzekering voor medische kosten (tot hetzelfde bedrag dat gangbaar is in Nederland). De kosten voor repatriëring vallen niet standaard onder de dekking van de reisverzekering, maar repatriëring door medische oorzaak is meestal wel gedekt.

Contact met verzekeraar

Reizigers die na het veranderde reisadvies van plan zijn om naar China te vertrekken, lopen kans dat ze onverzekerd zijn. Ons advies luidt dan ook om eerst contact op te nemen met je reisverzekeraar.

Het Verbond van Verzekeraars benadrukt tot slot dat de reisverzekering een product is met veel opties en aanvullende dekkingen. Dat betekent dat de dekking per verzekeraar flink kan verschillen. Als je twijfelt of vragen hebt, neem dan vooral contact op met je eigen reisverzekeraar. Zo voorkom je misverstanden.