Schade wat nu? Gebruik de handige tips
Een kras op je auto na een aanrijding, een beschadigd dak door een herfststorm, of niet naar je werk kunnen omdat je ziek bent. In alle gevallen hebben we het over schade. En in alle gevallen kost dat geld. Belangrijke vraag: wat moet je doen na een schade? We zetten het voor je op een rij.
1. Bel je verzekeraar of adviseur
Bel na een schade onmiddellijk je verzekeraar. Verander het liefst niets aan de situatie en ruim nog niks op. Vaak wil de verzekeraar de schade zelf even bekijken. Uiteraard mag je wel proberen de schade te beperken, maar breng jezelf daarbij niet in gevaar.
2. Laat een expert kijken
De verzekeraar kan jouw melding naar een expert sturen. Of hij dat doet, hangt af van de grootte en de soort schade. Als je bijvoorbeeld een grote lekkage in huis hebt, kan er een expert langskomen. Die expert onderzoekt dan hoe de schade is ontstaan en welke vergoeding je krijgt. Als je het niet eens bent met zijn conclusie, dan kun je een andere expert inschakelen. Die doet dan een zogeheten ‘tegenexpertise’. In je polis lees je hoe dat is geregeld. Lees meer in de brochure ‘Een schade-expert op bezoek: wat nu?’.
3. Vul een schadeformulier in
Wil je een schade claimen, dan moet je meestal een schadeformulier invullen. Bij sommige verzekeraars kun je die formulieren downloaden van de website. Heb je een verkeersongeval? Dan is het belangrijk op de plek van het ongeval het Europees Schadeformulier in te vullen, of de schade te melden via de Mobielschademelden-app. Je kunt die app gebruiken als je een aanrijding met één andere verkeersdeelnemer hebt en als er alleen materiele schade is.
4. Doe aangifte bij de politie
Als er sprake is van diefstal of inbraak, moet je soms eerst aangifte doen bij de politie. Alleen dan kun je de schade bij de verzekeraar claimen. Controleer dat in je polis.
En als je aansprakelijk wordt gesteld?
Het kan gebeuren dat je zelf geen schade hebt, maar je buurman wel … Bijvoorbeeld omdat je zoontje een bal door zijn ruit heeft geschopt. Je buurman geeft jou de schuld en stelt je aansprakelijk. Geef dat meteen door aan je aansprakelijkheidsverzekeraar.
En als je hele grote schade hebt?
Soms is de schade zo groot dat je direct hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld als je auto total loss is. Bel ook bij een grote schade met je adviseur of verzekeraar. Die kan ervoor zorgen dat direct spoedeisende hulp op gang komt. Dat geldt ook als je hulp nodig hebt omdat er iemand overlijdt, of als je ziek wordt in het buitenland. In dat laatste geval bel je met de alarmcentrale van je verzekeraar.