Verzekering zoeken: vind de verzekering die bij jou past

Zou je een bepaald financieel risico niet zelf kunnen dragen? Dan kun je daarvoor vaak een verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor schade aan je huis of auto. Oriënteer je goed voordat je die verzekering afsluit. Dat kan bijvoorbeeld zo:

Websites over verzekeren in het algemeen

Op deze site vind je al veel informatie. Maar kun je toch niet alles vinden? Kijk dan eens op Wijzer in geldzaken of het Nibud. Ook de Consumentenbond heeft een aparte pagina over verzekeren op de website.

Welk soort verzekeraar past bij jou?

Alle verzekeraars werken op basis van solidariteit: iedereen betaalt een beetje, zodat je bij pech geen groot bedrag zelf hoeft te betalen. Maar er zijn ook verschillen: grote en kleine maatschappijen, van regionaal tot internationaal. Bij veel verzekeraars ben je klant. Maar bij een Onderlinge verzekeraar ben je lid. Als je verzekerd bent bij een onderlinge, draag je samen risico’s en maak je samen beleid. Als lid kun je meepraten, meedoen en meebeslissen. Een onderlinge verzekeraar is niet uit op winst. De verzekerden delen risico’s en profiteren van eventuele winstuitkeringen. Dit type verzekeraar is aantrekkelijk voor consumenten die een betaalbare verzekering met een gemeenschapsgevoel zoeken. Onderlinge verzekeraars bieden zowel particuliere als zakelijke verzekeringen aan.

Websites om te vergelijken

Er zijn sites waarop je de inhoud en de premie kunt vergelijken. Deze verschillen wel. Sommige zijn onafhankelijk, maar niet allemaal. En let op: deze sites vergelijken meestal niet alle verzekeringen die er zijn. En ook zijn de polisvoorwaarden niet altijd volledig. Kijk dus eerst goed op wat voor site je terecht bent gekomen. Elke site moet informatie geven over hoe ze hun vergelijking maken.

Leer van anderen

Vraag familie en vrienden naar hun ervaringen met verzekeringen en verzekeraars. Waarom hebben zij voor een bepaalde verzekering gekozen? Of hoe zijn ze geholpen? Het kan jou helpen bij je keuze.

Vraag het een adviseur

Een verzekeringsadviseur kan meer dan alleen adviseren. Zijn of haar dienstverlening bestaat ook uit het voor je afsluiten van de verzekering en schade claimen als dat nodig is. Let op: sommige adviseurs bieden producten aan van één verzekeraar, anderen kiezen uit alle verzekeraars. De meesten kiezen uit producten van een paar verzekeraars.