… voordat de verzekering in gaat

Je bent verzekerd zodra de verzekeraar je aanvraag heeft geaccepteerd. Maar soms heb je hem al eerder nodig, bijvoorbeeld omdat je meteen in je nieuwe auto wilt rijden. In dat soort gevallen kun je vragen om een voorlopige dekking zodat eventuele schade toch is gedekt.

Tussen aanvraag en acceptatie

Koop je een auto, dan mag je daar pas in rijden als je je hebt verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Maar vaak zit er wat tijd tussen de aanvraag en de acceptatie. Dan kun je je verzekeraar vragen om voorlopige dekking. Dat is een tijdelijke verzekering die geldig is in die periode. Heb je in de tussentijd een schade, dan ben je gewoon verzekerd. Wel zo veilig! Ook voor andere verzekeringen is er zo’n voorlopige dekking. 

Let wel op: dat je voorlopige dekking krijgt, betekent niet dat de verzekeraar je ook zal accepteren. Hij kan de voorlopige dekking zelfs intrekken, bijvoorbeeld omdat je belangrijke informatie hebt verzwegen. Schade krijg je dan ook niet vergoed. 

Voor ingangsdatum van de verzekering

Je kunt ook schade claimen van iets dat al is gebeurd voordat je de verzekering afsloot. Bijvoorbeeld als jij een paar maanden geleden schade hebt veroorzaakt bij de buurman en die buurman dat nu pas claimt. De verzekeraar kan die uitkering weigeren. Wel kun je dat risico meeverzekeren. Dat noemen we ook wel ‘inlooprisico’ of ‘voorlooprisico’.