Stille nacht, onveilige nacht?

Tijdens de kerstdagen ontvangen verzekeraars gemiddeld 248 inbraakclaims per dag. Dat is bijna twee keer zoveel als op een normale dag wanneer er 126 claims worden ingediend. Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars komt dat doordat de ene helft van Nederland van huis is om bij de andere helft aan tafel te zitten. “Daar maken de inbrekers graag gebruik van.”

 

Gelukkig kun je zelf veel doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Goed hang- en sluitwerk vermindert de kans op een inbraak al met bijna veertig procent, maar je kunt ook aan de buren vragen of ze een beetje extra willen opletten als je niet thuis bent. Of je laat een lamp branden, zodat het er een beetje bewoonbaar uitziet.
“Doordat mensen steeds meer maatregelen nemen, neemt het aantal inbraakclaims in zijn algemeenheid af”, aldus het Verbond. In 2015 met achttien procent ten opzichte van 2014, maar helaas valt de kerst daar dus niet onder. “Sterker nog, op die dagen zien we al jaren een piek in het aantal inbraken. Goed opletten is het beste advies.”