Stook veilig of stook niet

Wist jij dat schoorsteenbranden in de top 3 van grootste veroorzakers van woningbranden staan? Met het oog op de gasprijzen verwacht de brandweer dat meer mensen gaan stoken op hout of pellets en dat het aantal schoorsteenbranden dan toeneemt. Toch stoken op hout? Doe het dan wel veilig.

 

Als het schoorsteenkanaal nog vol zit met aanslag of resten van vogelnesten kan een brand zomaar ontstaan. De brandweer noemt het daarom belangrijk dat je de schoorsteen minimaal één keer per jaar laat schoonmaken door een professional. Als je vaak stookt, kan het zelfs raadzaam zijn om de schoorsteen een tweede keer te laten vegen tijdens het stookseizoen. Ook raadt de brandweer aan om alleen droog en schoon hout te gebruiken. “Dat geeft de minste fijnstof, rook en geuroverlast. Bovendien geeft droog hout meer warmte af en zorgt het voor minder aanslag in de schoorsteen.”

 

Andere tips van de brandweer:

1 Zorg voor een goede vonkenvanger op je schoorsteen.

2 Zet een bak met zand of zout naast het vuur om direct te kunnen blussen als het fout gaat.

3 Stook volgens de Zwitserse methode.

4 Blijf altijd in de buurt van een brandende houtkachel of open haard.

5 Zorg ervoor dat je een goed werkende rookmelder hebt hangen in de ruimte waar je stookt, en in de aangrenzende ruimtes.

6 Bij een minder optimale verbranding kan er koolmonoxide bestaan. Wees je daarvan bewust en zorg voor een koolmonoxidemelder.

7 Hoor je een opvallend, loeiend geluid uit het rookkanaal? Kom direct in actie en doof het vuur met zand of zout, sluit de schoorsteenklep en de luchttoevoer.

8 Bel 112 om de brandweer te waarschuwen.

9 Ventileer de ruimte na het doven van het vuur.

10 Bekijk meer tips en filmpjes over het voorkomen van schoorsteenbrand.