Storm zorgt voor zeker 90 miljoen euro schade

De januaristorm die eind vorige week over ons land raasde, heeft veel schade veroorzaakt. Alleen al de schade aan woonhuizen en auto’s bedraagt zeker 90 miljoen euro.

Schade aan overheidseigendommen, bedrijven en landbouwsector zitten nog niet in de schattingen die het Verbond van Verzekeraars dit weekend bekendmaakte. Verzekeraars zetten extra mankracht in om de claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te kunnen verwerken. De stichting Salvage, die namens de Nederlandse schadeverzekeraars eerste hulp biedt bij woningbranden en schades na noodweer, moest 63 keer in actie komen nadat complete daken door de storm werden verwoest.

Tweede miljoenenstorm dit jaar

Daarnaast werd veel schade aangericht door bomen die ontworteld raakten en op auto’s of woningen vielen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaakten schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen. Het Verbond benadrukt dat de schade waarschijnlijk nog hoger was uitgevallen als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd. Het KNMI heeft op tijd weercodes afgegeven, zodat preventieve maatregelen konden worden genomen.

 

Jaarlijks gemiddeld 50 miljoen euro stormschade

Volgens de ramingen is de storm de op twee na grootste van deze eeuw. De storm Kyrill zorgde op 18 januari 2007 voor een schadepost van 175 miljoen euro. En de schade na de storm Christian op 28 oktober 2013 bedroeg 115 miljoen euro. Jaarlijks trekken er vier á vijf stormen over het land, met een gemiddelde jaarschade van 50 miljoen euro.

 

Wil je meer weten over (de afwikkeling van) schade door noodweer? Kijk dan op: