Te goed verzekerd?

Eens in de zoveel tijd laait de discussie op en wordt beweerd dat wij veel te veel geld uitgeven aan verzekeringen. Is dat ook echt zo? Volgens de nieuwste editie van Verzekerd van Cijfers valt dat wel mee. Uit cijfers blijkt dat Nederlandse consumenten en bedrijven minder uitgeven aan verzekeringen dan Franse, Belgische en Engelse.

Als je alleen naar de gemiddelde premieomzet per inwoner kijkt, dan zou je op het eerste gezicht zeggen dat wij een heel goed verzekerd volkje zijn. Sterker nog, dan staan we van alle EU-landen op de tweede plaats, net onder Zwitserland. Woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars noemt het echter “te kort door de bocht” om landen op die manier te vergelijken. “Nederland is een van de weinige landen met een privaat zorgverzekeringsstelsel. Dat wij hoog staan, is dus vooral te danken aan de verplichte zorgverzekeringspremie die we allemaal moeten betalen. In andere landen worden die zorgkosten bijvoorbeeld via het belastingstelsel binnengehaald.”

Als je de zorgpremie weglaat, ontstaat er een heel ander plaatje in Europa. “Dan staan wij ineens op de tiende (in plaats van de tweede) plaats”, vertelt Buis. Gemiddeld betalen wij dan ruim tweeduizend euro premie, terwijl dat in Zwitserland bijna vijfduizend euro per jaar is. Ook consumenten en bedrijven uit Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Luxemburg, Noorwegen, Zweden, België en Frankrijk betalen meer premie dan wij.

Wil je meer weten? Neem gerust een kijkje in Verzekerd van Cijfers.