Tien tips om inbraak te voorkomen

Het lijkt soms wel of ze zich nergens door laten tegenhouden: inbrekers. Ook al is de deur op slot en zijn alle ramen dicht, de deur forceren of ruitje intikken is zo gebeurd. Belangrijk dus om alle mogelijke maatregelen te nemen en voortdurend alert te zijn. Tien tips van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken helpen daarbij.

De stichting organiseert de weken om bij te dragen aan het verminderen van het aantal inbraken in Nederland. Belangrijk, want inbraak levert niet alleen materiele schade op. Veel slachtoffers van een inbraak hebben langdurige emotionele klachten. Ze slapen slecht of zijn gespannen. En een groot deel voelt zich lange tijd niet veilig in eigen huis.

Voorkom inbraak

Nu de dagen weer korter worden is het belangrijk dat iedereen weer even bewust wordt van het risico op inbraak. Het Verbond van Verzekeraars publiceerde daarom bijvoorbeeld vorige maand de Risicomonitor Woninginbraken, die onder meer laat zien waar in Nederland veel wordt ingebroken. Belangrijkste vraag: hoe voorkom je inbraak en beperk je de schade? De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft tien tips op een rij gezet:

  1. Sluit deuren en ramen altijd af
  2. Plaats dievenklauwen in ramen en deuren
  3. Registreer bepaalde kostbare spullen, noteer serienummers of maak foto’s
  4. Let bij het verlaten van het huis op het inschakelen van het alarm
  5. Voorzie waardevolle spullen van een zogeheten DNA-spray
  6. Laat verlichting branden als het donker wordt, ook als je niet thuis bent
  7. Berg kostbare spullen op – uit het zicht
  8. Plaats anti-inbraakstrips op duren
  9. Plaats een inbraakwerende kluis
  10. Voorzie voor- en achterdeur van een SKG-goedgekeurd slot

Extra tip: keurmerk

Denk ook eens aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om een woning binnen te komen. Lees meer op politiekeurmerk.nl.