Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Een uitvaartverzekering in geld, een sommenverzekering en een uitvaartverzekering in natura. Alle soorten verzekeringen hebben voor- en nadelen. Deze vind je hieronder:

Uitvaartverzekering in geld

Een uitvaartverzekering in geld, of kapitaalverzekering, keert geld uit als je overlijdt. Met dat geld kunnen je nabestaanden (een deel van) van jouw uitvaart betalen.

+ Nabestaanden kunnen zelf kiezen waarvoor het geld wordt gebruikt. Het is logisch om het geld te besteden aan jouw uitvaart, maar dat hoeft niet.
Nabestaanden kunnen het geld aan iets anders uitgeven. Dat is een nadeel als je zeker wilt weten dat het geld voor jouw begrafenis of crematie wordt gebruikt.

Sommenverzekering

Bij een sommenverzekering kunnen nabestaanden de kosten voor de uitvaart indienen bij de uitvaartverzekeraar. Het verzekerd bedrag op deze verzekering moet aan de uitvaart worden uitgegeven. De uitvaartverzekeraar betaalt bij deze verzekering geen geld aan jouw nabestaanden.

+ Nabestaanden kunnen de uitvaartnota’s (rekeningen) naar de verzekeraar sturen. De verzekeraar betaalt de rekeningen tot aan het verzekerd bedrag. Daarnaast weet je met deze verzekering zeker dat het geld voor jouw uitvaart wordt gebruikt.
Alleen de kosten die zijn uitgegeven aan de uitvaart worden vergoed, tot maximaal het verzekerde bedrag.

Uitvaartverzekering in natura

Als je op dit moment kiest voor een uitvaartverzekering in natura, dan wordt de begrafenis of crematie in Nederland verzorgd door een uitvaartondernemer die hoort bij de verzekeraar. Je verzekert het regelen van de uitvaart en vaak ook uitvaartdiensten zoals een kist of een rouwauto.* De uitvaartverzekeraar betaalt bij deze verzekering geen geld aan jouw nabestaanden.

+ De uitvaart wordt verzorgd en geregeld door de uitvaartverzekeraar. Jouw nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over de (financiële) administratie.
De uitvaartdiensten en producten liggen voor een deel vast. Kiezen je nabestaanden voor andere diensten, producten of een andere uitvaartondernemer? Houd dan rekening met een lagere vergoeding.

 

* Het kan zijn dat je in het verleden een verzekering hebt afgesloten bij een verzekeraar waarbij geen uitvaartondernemers horen. De verzekeraar verwijst je dan naar een uitvaartondernemer uit hun netwerk of je kunt zelf een uitvaartondernemer kiezen als je vrije keuze van uitvaartverzorger hebt.

Combinaties

Verzekeraars bieden ook combinaties van bovenstaande uitvaartverzekeringen aan. De verzekeraar verzorgt de uitvaart en is er een vrij te besteden geldbedrag voor persoonlijke wensen.

Wil je meer informatie om te bepalen welke het beste bij jou past? Vraag een onafhankelijke adviseur om advies. Of neem contact op met een uitvaartverzekeraar.

Meer informatie

Lees meer over uitvaartverzekeringen.