Vaak geen afspraak over schade aan auto ouders

Wel een rijbewijs maar nog geen auto? Dan leen jij vast weleens de auto van je ouders. Drie op de vier ouders lenen hun auto namelijk uit. Maar wat als je tegen een paaltje rijdt? Moet je de schade dan zelf betalen? Slechts de helft van de ouders maakt hierover afspraken met hun kinderen.

Waar schade geen gespreksonderwerp is, is een boete dat wel: maar liefst 93 procent van de ouders maken met hun kinderen wel afspraken over het betalen van een boete. De cijfers komen uit een onderzoek van Gfk in opdracht van verzekeraar Univé. De verzekeraar wil daarmee ontdekken hoe jongeren tegen auto’s en verzekeren aankijken; de jeugd is immers de toekomst.

Verschillen en overeenkomsten

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren inderdaad een andere kijk hebben op het thema. Zo staat 61 procent van de jongeren open voor het delen van een auto, terwijl tweederde van de ouders hier juist niets van moet hebben. Daarnaast drinken ouders aanzienlijk vaker alcohol terwijl zij nog moeten rijden. Overeenkomsten zijn er ook: zo is van beide groepen de helft te spreken over de ontwikkeling rondom zelfsturende auto’s.

Meer weten? Kijk op de website van Univé.