Verzekeraar(s) voor de klas

Een wc-verzekering, een mensenverzekering, maar ook – door een heel slim groepje bedacht: de zonnepanelenpolis. De kinderen op basisschool De Paradijsvogel zijn er helemaal klaar voor. Juf Maartje heeft de Week van het geld omarmd. Alles staat deze week in haar klas in het teken van geld.

Juf Maartje is fan van de Week. Vol trots vertelt ze dat ze op de NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) eind januari een onderwijspakket voor haar groep en een doos spaarvarkentjes heeft ‘gescoord’. Haar enthousiasme is duidelijk overgeslagen op de kinderen, die de gastdocent de oren van het hoofd vragen. Ze hebben net geschiedenis gehad en dus is het helemaal niet zo gek dat ze “een beugel- en een orenverzekering” noemen als de gastdocent vraagt welke verzekeringen ze allemaal kunnen opnoemen. “Die orenverzekering was namelijk voor Vincent van Gogh best handig geweest”, lacht een jongetje die helemaal vooraan zit.

Fix je Risk

In groepjes weten ze een indrukwekkende lijst op te sommen van allerlei dingen die je kunt verzekeren: je huis, auto, fiets, computer en huisdier worden veelvuldig genoemd. Maar ook de school, het bejaardentehuis en de crèche worden opgeschreven. “Eigenlijk kun je alles wel verzekeren, hè juf?”

De juf is in dit geval een gastdocent. Ze is één van de vele honderden medewerkers van een verzekeraar die tijdens de Week van het geld – van 9 t/m 13 maart – een gastles Fix je Risk verzorgen. In de les laten verzekeraars de leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs nadenken over het nut van verzekeren: wanneer heeft het wel zin en wanneer niet. Belangrijk onderdeel van de les is het bordspel Fix je Risk, waarmee de kinderen spelenderwijs leren slim met risico’s om te gaan.

Lees meer over de gastlessen op www.fixjerisk.nl.