Vijf tips voor een onbezorgde autovakantie

Is een Nederlandse autoverzekering ook geldig in het buitenland? Welke vignetten of milieustickers heb je nodig als je met de auto de grens over gaat deze zomer? Het is makkelijk om de koffers in de achterbak te gooien en de weg op te gaan. Maar om nare situaties of boetes te voorkomen is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Lees daarom deze vijf tips voor een onbezorgde autovakantie.


1 Neem de groene kaart mee op reis
Een autoverzekering is geldig in Europa. De groene kaart die je bij de autoverzekering krijgt, is het internationaal verzekeringsbewijs. Niet in alle landen is het verplicht om deze kaart bij je te hebben, maar het is wel verstandig. Op de groene kaart staat namelijk belangrijke informatie over de dekking van je verzekering én het alarmnummer.

In de volgende landen is het in ieder geval wel verplicht om de groene kaart bij je te hebben: Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Republiek Servië, Tunesië, Turkije, Noord-Macedonië, Wit-Rusland en Iran.

2. Heb je een vignet nodig?
Als je over Oostenrijkse of Zwitserse snelwegen rijdt, heb je een ‘Autobahnvignet’ nodig. Deze kun je bestellen bij de ANWB. Zo ga je goed voorbereid op reis en bespaar je kosten, want het kopen van een vignet in Oostenrijk of Zwitserland is duurder.

3. Rijdt je naar of door milieuzones?
In en om grote Europese steden zijn soms milieuzones ingesteld. Dit betekent dat je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen of dat je een milieusticker nodig hebt om de zone in te mogen rijden. Om boetes te voorkomen, heeft de ANWB een overzicht gemaakt van de landen en de bijbehorende regels.

4. Welke accessoires heb je nodig?
In bijna alle Europese landen ben je verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidsvest en brandblusser onderweg bij je te hebben. Sommige landen stellen ook een verbanddoos verplicht. Welke verplichte accessoires gelden voor welke land? Bekijk het overzicht van Independer en ga zonder zorgen op reis.

5. Ben je verzekerd voor pech onderweg?
Check voordat je op vakantie gaat of je pechhulp goed is geregeld, want pechhulp kun je op verschillende manieren organiseren. Zo kun je lid zijn van de ANWB of een extra dekking toevoegen aan je autoverzekering. Ook kun je een aparte pechhulp verzekering afsluiten. Heb je een nieuwe auto? Dan kan het zijn dat pechhulp verzekerd is via de autodealer of garage.

Bron: Autowereld, ANWB, Independer