Voet tussen spaken. Wat gaat er mis?
Waar zit jouw zoon of dochter als jullie samen gaan fietsen? Achterop in een zitje, toch? Dat klinkt veilig, maar is het niet altijd. Jaarlijks belanden 2.800 kinderen op de Spoedeisende Hulp als gevolg van voeten tussen de spaken. Een grote groep partijen – van verzekeraars en fabrikanten tot medisch specialisten – gaat proberen hier iets aan te doen.
Spaakbeknelling staat in de top vijf van meest voorkomende ongevallen bij kinderen tussen de drie en vijf jaar. Dat blijkt uit gegevens van VeiligheidNL. Per dag belanden gemiddeld zeven kinderen op de Spoedeisende Hulp. En een op de drie kinderen die met de voeten tussen de spaken komt, loopt een botbreuk op. Ouders lijken de kans op letsel en het letsel zelf te onderschatten.
Onderzoek en campagne
Diverse partijen hebben nu afgesproken te onderzoeken hoe het komt dat spaakbeknelling zo vaak voorkomt. Dat staat in een zogeheten Safety Deal. Die is ondertekend door het Verbond van Verzekeraars, Veilig Verkeer Nederland, RAI Vereniging, Yepp, Qibbel, AGU, Batavus-Sparta en de Task Force Kinderveiligheid (samenwerking tussen VeiligheidNL, Erasmus MC en UMC Utrecht). Als duidelijk is waarom en wanneer het mis gaat, kunnen ze daar wat aan doen. Volgende stap is dan ook een campagne. Die zou zich kunnen richten op bewustwording, maar ook op gedrag en/of (aankoop)tips.