Vulkaan op Bali

De vulkaan Agung op Bali stoot veel rook uit. De Indonesische autoriteiten hebben uit voorzorg de internationale luchthaven van Denpasar op Bali en grote delen van het luchtruim rond Bali en Lombok gesloten. Tienduizenden reizigers zijn gestrand en worden met boten naar Java vervoerd. Daarvandaan kunnen ze verder reizen. Maar wie is er verantwoordelijk voor dat alternatieve vervoer?

Luchtvaartmaatschappijen en touroperators zijn verantwoordelijk voor de opvang en het regelen van alternatief vervoer van gestrande reizigers. De kosten daarvan worden gedekt door het calamiteitenfonds. Extra kosten die noodzakelijk zijn en niet worden vergoed, kunnen mogelijk worden geclaimd op je reisverzekering.

Reis naar Bali geboekt?
Heb je via een touroperator een reis naar Bali geboekt, maar ben je nog niet vertrokken? Neem dan eerst contact op met je reisorganisatie. Zij kunnen jou informeren over de situatie en eventueel over een alternatief. Heb je deze reis zelf geboekt? Informeer dan bij je verzekeraar of verzekeringsadviseur of de kosten van het annuleren/omboeken van de reis of overige kosten die je als gevolg van deze calamiteit moet maken, in jouw situatie zijn gedekt.

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door de uitbarsting langer onderweg ben dan gepland?
Ja, jouw reisverzekering blijft dan geldig tot het eerst mogelijke moment dat je thuis aankomt.

Heb je vragen over de veiligheidssituatie?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) geeft reisadviezen aan Nederlandse reizigers, waarbij een kleurcode wordt gehanteerd (groen, geel, oranje of rood). Afhankelijk van de situatie past het ministerie het reisadvies voor het betreffende gebied aan. Check daarom bij een (dreigende) calamiteit altijd de site van BuZa.

Vragen over reisverzekeringen?
Op deze website is meer informatie te vinden over reis- en annuleringsverzekeringen.