Wat werd deze zomervakantie het meest gestolen?

De smartphone staat dit jaar op de eerste plaats in de top tien van spullen die tijdens de zomervakantie werden beschadigd of gestolen. Dat blijkt uit het overzicht van de meest gemelde bagageschade van Europeesche Verzekeringen. Het advies aan vakantiegangers: pas goed op je spullen en wees alert op verdachte situaties onderweg.

Mobieltjes, iPhones, tablets, e-readers. Ze staan bovenaan de top tien van schademeldingen die Europeesche Verzekeringen opstelde na de zomervakantie van 2015. Het aantal beschadigde of gestolen smartphones steeg de laatste jaren al gestaag, onder andere vanwege de verbeterde wifi-voorzieningen op vakantiebestemmingen. Inmiddels staan smartphones op de eerste plaats in de top tien van schademeldingen van Nederlandse vakantiegangers.

Koptelefoons in trek

Ook koptelefoons worden steeds vaker beschadigd of gestolen, signaleert Europeesche Verzekeringen. Headphones zijn in de mode, maar zijn kwetsbaarder voor beschadiging en populairder bij dieven dan oordopjes.

Berovingen onderweg

Net als in eerdere jaren zijn ook in de zomer van 2015 veel Nederlandse toeristen onderweg naar hun vakantiebestemming slachtoffer geworden van beroving. Langs de Franse snelwegen waren bijvoorbeeld nepagenten actief, die auto’s lieten stoppen en vervolgens van kostbare spullen beroofden. Het advies aan vakantiegangers is dan ook om alert te zijn op verdachte situaties. Het is beter om bij twijfel alleen te stoppen op een publieke plek, zoals een bemand tankstation of wegrestaurant.

De volledige zomerschade top tien van 2015:
1. Smartphones en andere telefoons
2. Tablets en e-readers
3. (Zonne)brillen
4. Camera’s
5. Laptops
6. Kleding
7. Sieraden
8. Koptelefoons
9. Koffers
10. Surfuitrusting