Weer meer brommers gestolen

In het eerste halfjaar zijn fors meer brommers en snorfietsen gestolen. Het gaat om een stijging van bijna dertien procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. “Het is het derde jaar op rij dat er sprake is van een stijging”, benadrukt Andre Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Bouwman maakt zich zorgen. Het aantal gestolen exemplaren groeit met de jaren. “In 2017 verdwenen er 5.656 exemplaren, vorig jaar 5.745 en nu 6.478. Dat is geen goede ontwikkeling.” 

Amsterdam
Net als eerdere jaren worden in Amsterdam veruit de meeste brom- en snorfietsen gestolen: 1.151, waarvan er tot nu toe 399 zijn teruggevonden.

De grootste stijger in de eerste zes maanden van dit jaar is Rotterdam, met 26,7 procent. Dit jaar zijn er in Rotterdam 760 gestolen, tegenover 600 in 2018.

Preventie
Volgens Bouwman wordt gemiddeld slechts één op de vijf gestolen brommers of snorfietsen teruggevonden. Hij raadt brom- en snorfietseigenaren aan om altijd een tweede slot te gebruiken. “Het liefst een goedgekeurd kettingslot, waarmee je de brommer/snorfiets aan een brug of lantaarnpaal kan vastmaken.”