Weet jij wat je moet doen als er brand uitbreekt?

Brand in je woning, je moet er niet aan denken. Tegen de materiële schade kun je jezelf verzekeren. Maar zelfs dan kan een brand je leven behoorlijk overhoop gooien, bijvoorbeeld doordat je woning onbewoonbaar is. En erger nog, jijzelf of je huisgenoten kan iets overkomen.  Gelukkig kun je zelf veel doen om brand en de gevolgen daarvan te voorkomen. Tijdens de Brandpreventieweken, die momenteel aan de gang zijn, geeft de brandweer tips hierover.

Thema van de Brandpreventieweken is dit jaar ‘Hé, doe de deur dicht’. Als je de binnendeuren dichtdoet voordat je gaat slapen, verspreidt giftige rook zich tijdens een brand minder snel. Hierdoor vergroot je jouw overlevingskansen enorm. Net zo belangrijk is dat je rookmelders plaatst én dat je die goed kunt horen.
Nog wat tips van de brandweer:

  • Doof kaarsen als je de kamer uit gaat.
  • Laat de wasmachine of vaatwasser niet draaien als je het huis verlaat.
  • Een beginnende brand kleiner dan een voetbal kun je zelf blussen met water, zand of een blusdeken.
  • Brandende olie, vet of een vlam in de pan blus je juist niet met water, maar met een passende deksel. Schuif deze van je af over de paan heen.
  • Spreek met je huisgenoten van tevoren een vluchtroute af.
  • Vlucht niet door dichte rook, blijf tijdens het vluchten dicht bij de grond.

Meer weten?
Meer tips vind je op de site verkleindekansopbrand.nl. Hier kun je ook een test doen om te zien of jij weet wat je moet doen als er brand uitbreekt.