Winterweer!

Dit weekend moeten we er dan toch echt aan geloven: winters weer! Dat betekent – naast kou – ook gladheid op de weg. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus mocht je de weg op moeten dit weekend: bereid je goed voor! Naast gladheid op de weg kan vorst ook flink wat schade aanrichten aan je huis. Het Verbond geeft een aantal tips.

Voorkom schade zoveel mogelijk. Thuis, maar ook op de weg:

  • Laat de thermostaat ’s nachts op minimaal 15 graden staan. Zorg dat alle radiatoren open staan en watermeters, kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes zijn geïsoleerd.
  • Controleer de autovloeistoffen: zit er genoeg ruitenwisservloeistof (mét antivriesmiddel!), koelvloeistof en olie in de reservoirs?
  • Mocht de autoruit bevroren zijn, ontdooi deze dan nooit met een keteltje warm water. Gebruik liever een goede ruitontdooier of ijskrabber.
  • Denk op de weg aan de afstand tot je voorganger. Met name op de snelweg kan het profiel van de banden allerlei steentjes oppakken en afschieten. Dat kan ruitschade veroorzaken.

Winterbanden?

Een maatregel die ook veel mensen nemen, is de aanschaf van winterbanden. Niet verplicht in Nederland, maar uit onderzoek blijkt wel dat automobilisten met winterbanden minder schade veroorzaken. Het precieze effect is echter niet onderzocht. Voor alle automobilisten geldt daarom: wees alert en houd voldoende afstand! Winterbanden of niet.

Lees meer over schade door vorst en sneeuw en wat je kunt doen om die schade te voorkomen.