Zo kom je schadevrij de herfst door

Prachtig gekleurde bladeren, gezellig binnen zitten met warme thee of een herfstbiertje. Maar helaas ook (hevige) regenval en wind. De herfst is weer begonnen en die wil je natuurlijk schadevrij doorkomen. Met deze tips gaat dat zeker lukken.

Bij storm in en om het huis is het eenvoudige advies: binnen blijven. Verder is het belangrijk om ramen en deuren te sluiten. Controleer ook of de dakgoot nog goed vastzit en of er geen bladeren inzitten die voor verstopping kunnen zorgen. Zet ook losse spullen zoals tuinmeubelen of containers binnen of vast zodat ze niet weg kunnen waaien. Check ook even de schutting of andere tuinomheining of deze heel is en nog stevig staat. Tot slot is het belangrijk om overhangende takken te snoeien en loszittende takken te verwijderen.

Rijden in de herfst: bladeren en zon
Tijdens het najaar is het niet altijd even makkelijk om de weg op te gaan. Door de losse bladeren op de weg kan je te maken krijgen met gladheid. Allereerst is het essentieel om nooit op bladeren te remmen. Natte bladeren kunnen net zo glad zijn als ijs. Het is dus belangrijk dat je voorzichtig rijdt op de weg. Rij langzaam door de bladeren heen en probeer om niet te remmen over een stapel bladeren op de weg. Bladeren kunnen er ook voor zorgen dat de markeringen op de weg niet meer zo goed te zien zijn. Let dus altijd goed op de rand van de weg en zorg ervoor dat je altijd op je eigen rijstrook blijft rijden.

Een zonnebril is ook in de herfst geen overbodige luxe. Wanneer de herfst begint krijgen veel automobilisten namelijk te maken met een vrij felle zon. Aangezien de wolken niet altijd voor de zon zitten kan je hier aardig wat last van hebben. Pak een goede zonnebril voordat je de deur uit gaat, houd je voorruit altijd schoon en zorg ervoor dat je de zonnekleppen in de auto gebruikt om de zon tegen te houden.

Regen, mist en rijden over bruggen
Tijdens de herfst wil het nog wel eens regenen. Zorg bij regen altijd voor een veilige afstand tussen jouw auto en de auto voor je op de weg. Het is namelijk zo dat natte wegen gladder zijn dan normale wegen, hierdoor is je remweg dus een stuk langer. Extra veel afstand nemen tot de volgende auto zorgt ervoor dat de kans op een botsing aanzienlijk minder zal zijn. Bij mist is het van groot belang om altijd je mistlampen te gebruiken. Door je mistlampen aan te zetten maak je het niet alleen makkelijker voor jezelf, maar zorg je er ook nog eens voor dat de andere bestuurders je kunnen zien. Dit is echter een stuk veiliger. Het rijden over bruggen is tot slot ook een aandachtpunt in de herfst. Wanneer het kouder wordt kan de ochtendvorst zorgen voor ijzige plekken op bruggen en viaducten. Wij raden je daarom aan om op deze plekken altijd extra voorzichtig te rijden. Neem de bochten nooit te hard en kijk altijd voor je op de weg om te zien of het glad is. Het laatste wat je wilt is glippen op een brug of viaduct, dit is immers levensgevaarlijk.