Polis zoek?

Je weet zeker dat je een levensverzekering hebt afgesloten. Maar de polis? Niet meer terug te vinden. Of je vader is overleden en je weet eigenlijk niet hoe hij het geregeld had. Je hoorde hem weleens over de verzekering, maar zijn polisblad zit niet in de map met andere papieren. In beide gevallen kun je laten uitzoeken hoe het precies zit.

Het Verbond van Verzekeraars heeft een zoekservice voor polissen. Op deze website kun je een aanvraag doen. Voorwaarde is wel dat je eerst alles hebt geprobeerd om zelf uit te zoeken of en waar nog een polis loopt. Heb je bijvoorbeeld een polis waarop de naam van een verzekeraar staat? Bel die dan zelf even op.

Op de website van het Verbond staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje. Bestaat de verzekeraar inmiddels niet meer? U kunt bij DNB navragen wie de rechtsopvolger is.

Zoekservice inschakelen

Heb je zelf gezocht maar niet gevonden? Dan kun je de zoekservice van het Verbond inschakelen. De zoekservice is er voor twee typen polissen:

  • Zoeken naar polissen van overledenen
    Je kan het polisblad van de overledene niet meer vinden. Als je zeker wilt weten of de overledene was verzekerd, kun je een aanvraag voor een onderzoek indienen. Het Verbond gaat dan bij de aangesloten verzekeraars na of de persoon in kwestie verzekerd was. Hiervoor geldt wel een aantal spelregels. Lees alle spelregels goed door voordat je een aanvraag indient.
  • Zoeken naar polissen van jezelf
    Het kan gebeuren dat je een levensverzekering hebt afgesloten, maar de polis ervan niet meer kunt achterhalen. Bijvoorbeeld omdat je je administratie bent kwijtgeraakt door brand. Ook dan kun je een aanvraag voor onderzoek indienen. Het Verbond vraagt de deelnemende verzekeraars te zoeken naar mogelijke polissen van je. Als er een polis gevonden wordt, krijg je bericht van je verzekeraar. Ook hier gelden spelregels, bijvoorbeeld: alleen jijzelf mag naar jouw polissen zoeken, of je curator of bewindvoerder die door de rechtbank is benoemd. En je kunt een aanvraag alleen digitaal doen. Lees deze en andere spelregels goed door voordat je een aanvraag indient.

Eerst meer weten? Bekijk dan de veelgestelde vragen.