Zorgen om slechte installatie zonnepanelen

De teller van het aantal branden door zonnepanelen staat dit jaar al op 21. Brand- en elektrotechniekexperts maken zich zorgen. Zij constateren dat het slecht is gesteld met de installatie van de panelen.

Het door RTL Nieuws vastgestelde aantal van 21 is waarschijnlijk hoger, omdat volgens een woordvoerder van Brandweer Nederland de cijfers niet altijd goed worden bijgehouden.

Slechte installatie

“Veel installaties voldoen niet aan de basisvoorwaarden”, zegt Pouw Jongbloed van het Nederlands Normalisatie Instituut NEN. “Bouw- en elektrotechnische regels worden niet nageleefd door installateurs bij het plaatsen van de panelen.” Daarnaast blijkt dat opleverinspecties wel worden uitgevoerd bij woningbouwcorporaties en bedrijven, maar aan particuliere woonhuizen wordt nauwelijks aandacht besteed. Installatiefouten worden daardoor niet altijd opgespoord.

Ventilatie is cruciaal

Veel nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig bij de bouw al van zonnepanelen voorzien. Het gaat dan om installaties die in het dak worden verwerkt, ook wel ‘indaksystemen’ genoemd. De panelen liggen erg dicht op het onderliggende materiaal waardoor de hitte niet altijd goed vrijkomt. Het onderliggende materiaal kan vlamvatten doordat ventilatie ontbreekt.

Op dit moment telt Nederland al ruim elf miljoen zonnepanelen. En het aantal bedrijfspanden en woningen met zonnepanelen zal in de toekomst verder groeien. Zo ook het risico op brand. Opletten dus!